ГРАЖДАНСКА ПЕТИЦИЯ ЗА ПРОМЯНА НА ЗАКОНА ЗА ЗАЩИТА НА ЖИВОТНИТЕ В БЪЛГАРИЯ

[HTML1]

***

ГРАЖДАНСКА ПЕТИЦИЯ ЗА ПРОМЯНА НА ЗАКОНА ЗА
ЗАЩИТА НА ЖИВОТНИТЕ В БЪЛГАРИЯ

От: Рая Ивайлова Георгиева

Линк на петицията: http://bgpetition.com/zashtita-zhivotni/index.html

ГРАЖДАНСКА ПЕТИЦИЯ ЗА ПРОМЯНА НА ЗАКОНА ЗА ЗАЩИТА НА ЖИВОТНИТЕ В БЪЛГАРИЯ

До ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
До МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
До ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ
Дo ПАРЛАМЕНТАРНО ПРЕДСТАВЕНИТЕ ПАРТИИ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
До КМЕТОВЕТЕ НА ВСИЧКИ НАСЕЛЕНИ МЕСТА В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
До НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ ЗА ЗАЩИТА НА ЖИВОТНИТЕ
До БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
До ГРАЖДАНИТЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ГРАЖДАНСКА ПЕТИЦИЯ
за промяна на Закона за Защита на Животните

Стартира на 24/03/2010

Ние, българските граждани, настояваме за незабавен отговор на въпроса
Кога ще бъдат прекратени безнаказаните жестокости към животните в България?

В България, ако някой отреже лапите на здраво куче с две голи ръце и нож, не носи никаква наказателна отговорност. Ако убие животно чрез чупене на гръбнака и със сатър, не носи никаква наказателна отговорност. Ако осакати животно и го остави да агонизира по особено жесток начин, не носи никаква наказателна отговорност.

Финансова глоба в случай, че животното има собственик и извършителя е доказуем. Дали това е достатъчно? Защото ако е, то подобни издевателства над живи същества няма да се случват толкова често. Примерите по горе са реални истински случаи. Ако извършителите са заплашени от затвор, дали ще си позволяват да посягат на животни дори не с цел убиване, а с цел мъчение? Човек способен на това, не се ли счита за човек, опасен за обществото като цяло? Ако някой може да държи куче и докато то реве от болка да му реже лапите това дали е психически здрав и не-агресивен човек? Не!

Ние, БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ
Ние, ГРАЖДАНИТЕ НА ОБЕДИНЕНА ЕВРОПА НАСТОЯВАМЕ ЗА:

• Незабавно преработване на Закона за Защита на Животните и Закона за Ветеринарномедицинска Дейност в частите им за глобите и реалното изпълнение на предвидените в него санкции. Въвеждане на специални състави в Наказателния кодекс, които да отчетат особената степен на обществена опасност на деянията свързани с изключително жестоки (произволни и агресивни) мъчения на животни (домашни, безстопанствени и диви). При особено тежки случаи или при повторност наказанията да са от 1 до 5 години затвор. Тези предложения отразяват разбирането на общоевропейските законодателства, че хуманното отношение към животните е част разбирането за нормално обществено поведение. Затова отклонението от това поведение, което е извършено с особена дързост и жестокост трябва да се наказва строго, за да не се допуска подобни прояви. При повторно извършване на престъплението от същият човек – втората присъда да е удвоена на първата.

• Прозрачност при усвояване на всички постъпващи средства от наши и чужди спонсори по програмите за издръжка и лечение на животните.

• Поощрение на отделни граждани и/или организации, които да се заемат с приютяване и отглеждане на съществуващите в момента бездомни животни. Поощрителните мерки могат да включват: малки суми, които се отпускат целево за храни и медикаменти за приютеното животно. Да бъдат задължени да полагат съответните медицински грижи за животните – кастрация, обезпаразитяване, лечение при нужда. Поетите от тях задължения да се контролират от съответните органи – общинските съвети и инспекторатите към тях.

• Създаването на Зоополиция в 5 регионални точки в страната. Пример: един в Северозападна България; един в Североизточна България; Югозападна България; Югоизточна България; Централна България. Служителите да следят за прякото изпълнение на ЗАКОНА ЗА ЗАЩИТА НА ЖИВОТНИТЕ и ЗАКОНА ЗА ВЕТЕРИНАРНО – МЕДИЦИНСКА ДЕЙНОСТ. Да организират ежемесечно патрули до различни обекти, по време на които да следят за наранени/болни/малтретирани животни. Освен налагането на глоби, в техните правомощия да се предвиди отнемането на животни, отглеждани по неподходящ начин. Подходящият начин е дефиниран в европейските и световни модели на хуманно отношение към животните, което възприемане е жизнено необходимо за едно цивилизовано общество.

• Денонощно открита национална телефонна линия на Зоополицията, на която гражданите могат да сигнализират за нередности и/или проблеми. Зоополицията да разполага с помещения във всеки от гореизброените региони, където да има оборудване с възможност за лечение и оказване на помощ на наранени животни, както е в САЩ, Австралия и Европа.

• Съдебна отговорност за стопаните на животни, нападнали и причинили телесни повреди на други животни.

• Съдебна отговорност за хората, които изоставят или малтретират животни (кое се счита за малтретиране?), както и за тези, които не полагат необходимите грижи за животното, което стопанисват – обезпаразитяване, лечение при нужда, изхранване.

• Определяне достатъчно места, предназначени за разхождане на домашни любимци в жилищните квартали, парковете и градинките.

Всички наши искания са напълно законни и съобразени със съществуващото понастоящем в Република България законодателство. Единственото, което искаме, е тяхното изпълнение.

Линк на петицията: http://bgpetition.com/zashtita-zhivotni/index.html

12 thoughts on “ГРАЖДАНСКА ПЕТИЦИЯ ЗА ПРОМЯНА НА ЗАКОНА ЗА ЗАЩИТА НА ЖИВОТНИТЕ В БЪЛГАРИЯ

  1. жестокото и бепричинно избиване на животни говори за нисък морал и липса на човечност.живота трябва да се уважава и цени във всичките му форми.отношението към животните е огледало на взаимоотношенията между хората.човек когато е жесток към животните той е жесток и към хората.

  2. ЧУДОВИЩНО Е ТОВА КОЕТО СЕ Е СЛУЧИЛО С ТОВА ЖИВОТНО. ТОЗИ ИЗРОД ТРЯБВА ДА БЪДЕ НАКАЗАН И ЗА НАЗИДАНИЕ НА ДРУГИТЕ КОИТО ДРЪЗНАТ ДА СИ ПОМИСЛЯТ ЗА ПОДОБНО НЕЩО.

  3. На този изрод трябва да му отрежат гадните ръце и крака и да го оставят така.Как му дойде на акъла да направи такова нещо на животинката?Какво му е виновно кученцето ,че на него му хлопа дъската.

  4. Виновните да бъдат наказвани!Даже дивите зверове не измъчват за „удоволствие“!Агресивно куче се приспива,а АГРЕСИВНИТЕ ХОРА ?!

  5. Безусловно подкрепям настоящата Гражданска петиция!Ако по друго трудно ще достигнем странити от Европа, то поне по човечност и отношение към всяко живо същество, може да се направи нещо със Закон, но и да се спазва.На Запад като че на хората им е вродено да уважаватживота, да помогнат на немощния,болния, независимо човек или животно!

  6. anon@mail.bg не могат да се сравняват така нещата. Освен това пак става въпрос за човешко действие/бездействие!

  7. Този, който го е направил освен пребит трябва да бъде и ебан / БЕЗ ИЗВЕНЕНИЕ / и пак ще му е малко. Мартинчо / оня водещия на отеченствени лозя / дето каза в жалкото си предаване преди десетина дни „защо МИМА получи веднага изкуствени крака“ – МИ ЗАЩОТО ТАКА ТРЯБВА БЕ НЕЩАСТНИК ОЧИЛАТ !!!

  8. li4no az izkam kato stana golqm da otvorq centar za bezdomni jivotrni ili za izostaveno jivotni. dnes az vidqx edno ne6to v velingrad koeto se e slu4ila na 13.01.2011 edno malko ku4e koeto mu dadox hrana predi edin den na 13 01 2011 go vidqx s izkarano uko koeto mu vise6e mnogo lo6o i skim4e6e postoqnno to kato me vidq na drygiqt den 14 01 2011 doide do men i po4na da skimtio az bqx ujasen ot slu4kata zatova imax samo edin variqnt da si otida za6toto mi stana mnogo tъjno no pak na sa6tiqt den kato izlezox go vidqx pak i nemi dava6e s1rce da ne ida do edin blizak magazin za jivotni popitax kakvo moje da se napravi4oveka mi kaza opraci i az ostanax v edno mnogo tjnopolojenie NO AKO BQX NA OKOLO 20 GODINI I RABOTEX BIX DAL DA MU NAPRAVQT OPERACIQTA S GOLQMOI UDOVOLSTVIE. TOVA VSI4KO SE BE6E SLU4ILO NA 13.01.2011 I NA 14.01,2011

  9. Гадно е да видиш това, и като отрежеш на кучето краката не решаваш проблема. Аз съм за кучетата и против помиярите! Ивайло Каракашев – Като имаш случки с големи глутници друго ше пееш, ше се замислиш за копърка с антифриз. Честно харесвам животните, но повечето природозащитници са пълни идиоти !

  10. добре , а какво правим ако посредНощ 2_3 часа или през деня вързаното лаещо добиче на комшията отдолу еле види или чуе нещо и започва концерт траещ минути,подхващан и от наоколо скитащи се или прибрани в фирми дворове създания, а на заранта сме на работа в транспортен сектор ,гдето требе човек да е нащрек постоянно да не го блъсне нещо , и не требе ли да има и „закон за защита от животните“ ?!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *