Маями, Miami – полезна информация

[HTML1]

  • за плаж – South Beach естествено – той е по-туристически, ивицата е широка, но дълбокото започва бързо. Друг плаж – Key Biscayne – далеч по-фамилно и по-плитко, но не така синьо.
  • за разходка – Lincoln Road – много ресторанти, палмички, хубаво е много. Вкусна храна на приемлива цена – Nexxxt Cafe, нещо „по-така“ – Delano Hotel…
  • за пазар – на около 30мили от Miami има огромен Мол с маркови дрехи на безумно евтини цени – Sawgrass Mills
  • на 210мили северно се намира Орландо – това е 3.5ч път по платена магистрала
  • на 160 мили южно се намира Кey West – най-южната точка на САЩ – малък курортен град, който си заслужава човек да посети. Пътят е красив, но бавен, защото е двупосочен с една лента във всяка посока. Около 3-4 часа.
  • ако искаш нещо „по-така“ – има един частен остров, който има и хотел, цената на нощувка е мисля около 400-500$ за студио – www.fisherisland.com – хубаво е да се потопиш малко в богаташката атмосфера на Маями.
  • Стар Айлън (острова на звездите) също става за разглеждане, но ми казаха, че къщите били доста оградени и почти нищо не се виждало.

Парижкия Дисниленд, той просто бледнее на фона на Дисни Уърлд, който грубо казано е 5 пъти по-голям (състои се от 5 основни парка). За по-големи деца обаче препоръчвам Universal Studio’s Island of Adventure – за мене това е най-разнообразния парк да е над 30градуса температурата, защото там има доста водни атракции и като се понаквасиш става студенко, ако е по-ниска температурата.

Хотели в Маями
http://bg.prontohotel.com/usa/Маями/

Miami Beach Hotels
http://www.venere.com/florida/miami-beach/#information

В САЩ можете да внесете, без да декларирате:

алкохол: 1 литър алкохол /с изключение на абсент или сходни по състав напитки/.
тютюн: 200 цигари, 100 пури, които могат да са от кубински произход, единствено ако идвате от Куба. Т.е., ако си купите в България кубински пури и се опитате да ги внесете в САЩ, те ще бъдат иззети.
безмитни стоки: Закупени стоки от безмитен магазин на стойност 800 щатски долара.
прясна храна, сирене, месо, плодове и зеленчуци: Не можете да внесете прясна храна, с изключение на тестени изделия и някои видове сирене. Всякакъв вид месо и месни продукти – прясно, сушено, консервирано, е забранено за внос. Същото е положението с плодовете и зеленчуците.
растения, семена: Не е добра идея да пренасяте никакви растения или семена, без значение, че са проверени за вредители. Ако все пак Ви се наложи, декларирайте ги! Много видове за строго забранени, за други се изискват специални разрешения за внос.
филми, снимки:
Ако пренасяте филми или снимки, трябва да знаете, че е възможно те да бъдат проверени за съдържание на детска порнография.
пари:
Можете да внесете или изнесете от страната всякакво количество финансови средства, но ако то е над 10,000 американски долара, трябва да го декларирате.
текстил:
Можете да внесете в САЩ неограничено количество текстил, стига да докажете, че то е за собствената Ви употреба или за подарък, и ако не надвишава сумата 800 долара.
кожи:
Строго забранен е вносът на кучешки и котешки кожи, глобата за опит за внос на такива кожи е между 3,000 и 5,000 американски долара.
ембарго:
Нямате право да внасяте никакви стоки, произведени в Ирак, Афганистан, Куба, Иран, Сърбия, Либия, Судан. Единственото, което можете да внесете оттам, с изключение на Ирак, са информационни материали. Вносът на информационни материали от Ирак е забранен.
лекарства: Забранен е вносът на нетрадиционни лекарствени средства за рак, СПИН, артрит, множествена склероза. Забранен е вносът на големи количества лекарства /в случай, че не можете да докажете, че Вие или семейството Ви, ако и то е с Вас, се нуждае от това количество – разрешеното количество на човек е 50 лекарствени дози/. Въпреки това, може да Ви бъде поискан документ от лекар, че се нуждаете от това количество и от този вид лекарство. Важно е да пренасяте всички лекарствени препарати в оригиналните им опаковки. Има лекарства, които са категорично забранени за внос в САЩ и дори притежаването им се наказва изключително строго, такива са например Рохипнол, GHB, Фен-Фен. Ако се нуждаете от успокоителни средства или лекарства с възможна пристрастяемост, трябва да декларирате веднага официално това, както и всички лекарства, които носите.

Друго полезно:

  • шофьорските ни книжки са валидни във Флорида до 1 месец след влизането – проверих в посолството.
  • Ел.адаптори се продават на място там – навсякъде
  • Лекарства – противоалергични, за стомашно-чревни разстройства, за мазане с/у комари и подобни.
  • Някои бг кредитни карти не са валидни. Всеки да си провери в съответната банка, от която има издадена такава.

Виж още:

Куба, Cuba – полезна информация

***

2 thoughts on “Маями, Miami – полезна информация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *